m

Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά προβλήματα στην εμφάνιση των γυναικών. Συνδέεται συνήθως με το αυξημένο σωματικό βάρος αλλά δεν είναι σπάνια και η εμφάνιση της σε ισχνά άτομα. Η σωστή διατροφή και η καθημερινή άσκηση μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της ή την επιδείνωση αυτής. Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να εξαφανίσει το πρόβλημα, συμβάλλει όμως στην μείωση των παραγόντων που το επιβαρύνουν, και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας οδηγεί στην εξάλειψη της. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούν τα βήματα της αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας σε διατροφικό επίπεδο.

Βήμα 1ο: Μείωση πρόσληψης τεχνητών συντηρητικών και βελτιωτικών ουσιών! Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής αυτών είναι να αποφεύγονται τα προκατασκευασμένα διατροφικά προϊόντα. Το νωπό κρέας, τα φρέσκα ψαριά, λαχανικά, φρούτα και το γάλα να αποτελούν το σκελετό του καθημερινού διαιτολογίου.
Βήμα 2ο: Απομάκρυνση των τεχνητών γλυκαντικών από τη δίαιτα. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να επιβαρύνουν την ομαλή λειτουργία του ενζυμικού μεταβολικού συστήματος, την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης, προκαλώντας έτσι κατακράτηση ύδατος και αύξηση βάρους, σε ορισμένους ευαίσθητους οργανισμούς.  

Βήμα 3ο: Έλεγχος πρόσληψης νατρίου. Να αποφεύγεται η κατανάλωση αλμυρών φαγητών όπως παστά και τα καπνιστά. Επίσης να αποφεύγεται η αλόγιστη προσθήκη αλατιού στο φαγητό.
Βήμα 4ο: Εξασφάλιση επαρκούς καθημερινής πρόσληψης ύδατος. Η χρυσή τομή είναι η ρύθμιση της πόσης νερού ανάλογα με την δίψα που αισθάνεται το κάθε άτομο. Πρόσληψη της τάξης των 1,5 λίτρων ημερησίως είναι συνήθως επαρκής για την κάλυψη των αναγκών.
Βήμα 5ο: Απομάκρυνση της περίσσειας λίπους από το καθημερινό διαιτολόγιο. Περιορισμός της συνολικής περιεκτικότητας της δίαιτας σε λίπος καθώς και μείωση των τροφών που περιέχουν σημαντικές ποσότητες λιπαρών (όπως, σοκολάτες, κέικ και μπισκότα). ΟΙ υπόλοιπες θερμίδες του διαιτολογίου πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες, φρούτα και πρωτεΐνες ανάλογα με τις ενεργειακές απαιτήσεις του κάθε ατόμου.
Βήμα 6ο: Μείωση της πρόσληψης ζάχαρης. Γενικά η περιεκτικότητα της τροφής σε απλά σάκχαρα (όπως η ζάχαρη) πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό. Στη θέση τους να προσλαμβάνονται σύνθετοι υδατάνθρακες, το ποσό των οποίων πρέπει να είναι ανάλογο της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.
Βήμα 7ο: Περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ. Η ημερήσια κατανάλωση κρασιού δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα ποτήρι.
Βήμα 8ο: Περιορισμός πρόσληψης καφεΐνης. Αν και η καφεΐνη αυξάνει τον ρυθμό του βασικού μεταβολισμού, σε μεγάλες δόσεις προκαλεί συστολή της μικρής διαμέτρου των αγγείων, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Η ημερήσια πρόσληψη του καφέ δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα φλιτζάνι.
Βήμα 9ο: Αύξηση της περιεκτικότητας της δίαιτας σε φρέσκα λαχανικά. Περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών, ιχνοστοιχείων και απαραίτητων λιπαρών οξέων. Οι ουσίες αυτές είναι πολύτιμες για την καταπολέμηση των διαταραχών που προκαλεί η κυτταρίτιδα.
Βήμα 10ο: Διαχωρισμός φρούτων από το σώμα των κύριων γευμάτων. Αν και είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, μερικά από αυτά χαρακτηρίζονται από μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα κάθε φρούτο πρέπει να καταναλώνεται σε διαφορετικό χρόνο από το κυρίως γεύμα. Τα αποξηραμένα φρούτα καλό είναι να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από κυτταρίτιδα καθώς έκτος από την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα περιέχουν και μεγάλες ποσότητες θερμίδων.
Βήμα 11ο: Σωστός συνδυασμός των διαφόρων ειδών διατροφής.

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About